کاهش آب بدن کودک

به گزارش بانو هما، اگر آب بدن کودک شما کاهش یافته است این به آن معناست که مایعات بدن او کمتر از مقداری است که باید باشد و کودک به آن احتیاج دارد. نوزادان و بچه ها بیش از بالغین در معرض کم آبی هستند و هر گاه که دریافت مایع کمتر از میزانی باشد که از طرقی مثل استفراغ، اسهال، تب یا تعریق از دست می رود، رخ خواهد داد. کاهش آب بدن ممکن است خفیف بوده و براحتی قابل اصلاح باشد و یا میانه و حتی شدید باشد و جان کودک را در معرض تهدید قرار دهد.

کاهش آب بدن کودک

کاهش آب بدن کودک

کاهش آب بدن چیست؟

اگر آب بدن کودک شما کاهش یافته است این به آن معناست که مایعات بدن او کمتر از مقداری است که باید باشد و کودک به آن احتیاج دارد. نوزادان و بچه ها بیش از بالغین در معرض کم آبی هستند و هر گاه که دریافت مایع کمتر از مقداری باشد که از طرقی مثل استفراغ، اسهال، تب یا تعریق از دست می رود، رخ خواهد داد. کاهش آب بدن ممکن است خفیف بوده و براحتی قابل اصلاح باشد و یا میانه و حتی شدید باشد و جان کودک را در معرض تهدید قرار دهد.

چگونه می توانم بفهمم که کودک من دچار کاهش آب بدن شده است؟

وجود هریک از علائم زیر بیانگر آنست که بدن کودک شما کم آّب است (دچار کاهش آب بدن شده است) یا بزودی کم آب خواهد شد.

بیش از 6 ساعت است که پوشک را خیس ننموده است؛

ادرار به رنگ زرد تیره درآمده و دارای بوی تندی است؛

خواب آلودگی بیش از حد یا بی موقع؛

خشکی و سرخی دهان و لب ها؛

گریه بدون اشک.

علائمی که نشان می دهند کودک بشدت دچار کم آبی شده است:

گودی چشم؛

سردی دست و پا همراه با لکه های پوستی روی آنها؛

گیجی و هذیان؛

خواب آلودگی زیاد یا بی قراری.

اگر علائم کاهش آب بدن ظاهر گردد چه باید کرد؟

بچه ها می توانند بسرعت دچار دزیدراتاسیون خطرناک شوند بنابراین اگر فکر می کنید که کودک دارای علائم کاهش آب بدن جدی است فورا او را به بخش اورژانس ببرید. ممکن است لازم باشد که فورا به وسیله وریدی به او مایع تزریق گردد.

اگر شما نگران کودک هستید ولی فکر نمی کنید که دزیدراتاسیون او جدی باشد به پزشک وی تماس بگیرید. ممکن است او بخواهد کودک را معاینه کند. اگر پزشک تشخیص دهد که کودک شما دچار کم آبی خفیف شده است به شما آموزش می دهد که چگونه مایع یا محلول خاصی را به او بخورانید تا جایگزین آب و الکترولیت (املاح) از دست رفته گردد. پودر یا مایع های حاوی الکترولیت در بیشتر داروخانه ها وجود دارند و رایجترین آنها پودر ORS است که باید طبق دستور در مقدار مناسبی آب حل گردد. ممکن است برخی از انواع دیگر آنها را با اسامی تجاری از قبیل ReVital, Infalyte, Pedialyte در داروخانه ها بیابید که بهتر است حتما در خصوص مصرف آنها با پزشک کودک یا دکتر داروساز مشورت نمائید. از نوشیدنی های مخصوص ورزشی استفاده نکنید زیرا علیرغم آنکه حاوی الکترولیت هستند، مقدار قند آنها بیشتر از مایعاتی است که اختصاصا برای درمان کاهش آب بدن تهیه شده اند. به دادن شیر هم ادامه دهید.

چگونه می توان از کاهش آب بدن پیشگیری نمود؟

برای پیشگیری از دزیدراتاسیون باید مطمئن شوید که کودک مقدار کافی مایعات دریافت کند بخصوص درروزهای گرم و زمانیکه بیمار است. به شیر دادن ادامه دهید و اگر کودک 4 ماه یا بیشتر دارد می توانید کمی آب هم به او بدهید (درحدود 90 سی سی درروز تا وقتی که به سن خوردن جامدات برسد) .

اگر کودک شما آب میوه می نوشد مقدار آن را در روز زیاد نکنید ولی می توانید آنرا رقیق کنید بنابراین اگر نوزاد 90 تا 120 سی سی آب میوه در روز می نوشیده می توانید با رقیق کردن آن مقدار مایع دریافتی را به 180 تا 240 سی سی برسانید. از خوراندن مایعات حاوی کربنات مثل نوشابه های گازدار بپرهیزید. زیرا علاوه بر تاثیر نامطلوب روی دندانها، بخاطر داشته باشید که همراه با کاهش آب بدن، الکترولیت ها هم کاهش می یابند و برای جایگزین کردن آنها باید از مایعات مخصوص حاوی املاح ضروری استفاده کرد.

ذیلا برخی مواردی که کودک را درمعرض ابتلا به کاهش آب بدن قرار می دهد ذکر می گردد:

تب:. هرگاه کودک تب دارد به او مقدار زیادی آب بدهید. اگر بلع او دردناک است از پزشک بپرسید که آیا می توانید برای کاهش درد از مسکن هایی مانند استامینوفن بچه ها بهره ببرید.

دمای بیش از حد: فعالیت بیش از حد در روزهای گرم و یا قرارگرفتن در اتاقی با هوای گرم و دم نموده منجر به تعریق و از دست رفتن آب بدن می گردد.

اسهال: اگر کودک شما دارای بیماری گوارشی است و بخصوص اگر به گاستروانتریت حاد دچار شده است به وسیله اسهال و استفراغ مقدار زیادی از آب بدن را از دست خواهد داد. به او آب میوه ندهید زیرا ممکن است بیماری او را تشدید کند و از مصرف داروهای ضد اسهال که بدون نسخه بفروش می رسند هم بپرهیزید مگر آنکه پزشک آنها را تجویز کند. فقط کودک را تشویق کنید که بیش از حد معمول آب بنوشد. اگر فکر می کنید کودک ممکن است دچار کاهش آب بدن گردد در خصوص استفاده از مایعات حاوی الکترولیت از پزشک سوال کنید.

استفراغ: ویروس ها و عفونت های گوارشی می توانند به استفراغ بیانجامند. اگر کودک نمی تواند مایعات را در معده نگه دارد بسرعت دزیدراته خواهد شد. سعی کنید مقدار زیادی آب را در نوبت های مکرر و هر نوبت مقدار بسیار کم به او بخورانید. مثلا می توانید با هر 5 دقیقه 2 قاشق چایخوری آغاز کنید. اگر او توانست این مقدار آب را به مدت یک ساعت در معده نگه دارد مقدار آب را دو برابر کنید و فواصل را به 15 دقیقه برسانید. مصرف مایعات حاوی الکترولیت هم برای هیدارته کردن بچه ها مبتلا به استفراغ و متعاقبا کنترل تهوع بسیار مناسب است.

امتناع از نوشیدن: گلو درد و بیماریهایی نظیر بیماریهایی دست، پا و دهان ممکن است آنچنان دردی داشته باشد که کودک از نوشیدن امتناع ورزد. در خصوص مصرف استامینوفن یا ایبوپروفن بچه ها به منظور کاهش درد از پزشک خود سوال نمائید. می توانید پس از مصرف مسکن، به او آب، شیر مادر یا شیر خشک بدهید.

منبع:www.ninisite.com

منبع: راسخون
انتشار: 3 مهر 1400 بروزرسانی: 3 مهر 1400 گردآورنده: banoohoma.ir شناسه مطلب: 99

به "کاهش آب بدن کودک" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کاهش آب بدن کودک"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید