اٌوان، دریاچه ای در قلب کوه های الموت
به گزارش بانو هما، دریاچه اوان
از قزوین که به سمت شمال حرکت کنید، در دل کوه های منطقه الموت منطقه ای زیبا نهفته است که در تمام فصوص می توانید زیبایی خاص آن را تجربه کنید. دریاچه اوان نام این مقصد زیباست. در ارتفاع کوه های اطراف، منظره این دریاچه بی نظیر است و در کنار خود دریاچه نیز کوه ها و درختان و شکل دل نشین دریاچه محصورتان می نماید. دریاچه اوان در 20 بهمن سال 1389 به عنوان هشتاد و نهمین اثر طبیعتی ملی ایران ثبت شد. اگر قصد سفر به این مقصد زیبا را دارید، جاده دسترسی مناسبی به آن وجود دارد. با خبرنگاران همراه باشید تا با دریاچه اوان بیشتر آشنا شوید.
مسیر دسترسی
علاوه براینکه تورهای گردشگری متعددی برای این مقصد وجود دارند، می توانید با ماشین شخصی خودتان به آنجا دسترسی پیدا کنید. برای رفتن به دریاچه اوان، باید وارد جاده قزوین-الموت شوید و پس از 3-4 ساعت عبور از مسیر پر پیچ و خم و در عین حال شگفت انگیز الموت به دریاچه خواهید رسید. این مسیر اگرچه دارای سراشیبی و سربالایی و بعلاوه پیچ های شدید است اما به علت جاده آسفالت خوبی که دارد و همچین زیبایی کوه های منطقه الموت، پیمودن این مسیر بسیار آسان است. پیشنهاد می گردد اگر می توانید یک گروه کوچک درست کنید، یک ماشین مانند ون یا سیترا اجاره کنید که علاوه بر در کنار هم بودن و لذت بردن از مسیر، رانندگی خسته تان نکند. از پمپ بنزین های نزدیک مسیر، میتوان به رجایی دشت و معلم کلایه اشاره نمود.
مشخصات
اُوان مساحتی حدود 70 هزار متر مربع دارد که در ارتفاع 1815 متری از سطح دریا و در میان چهار روستای اوان، وربن، زوار دشت و زرآباد واقع شده است. عمق دریاچه به 8 متر می رسد و نکته قابل توجه این است که هیچ رودی به دریاچه نمی ریزد و آب آن از چشمه های جوشان کف دریاچه تامین می گردد. خوشبختانه مزارع اطراف در روستاهای کوشک و آیین قابلیت این را دارند که از سرریز این دریاچه آبیاری شوند.
وجه تسمیه
ریشه واژه اوان به دو قسمت تشکیل می گردد. بخش اول او که به معنی آب و بخش دوم وان که معنی استخر میدهد. به مرور زمان این دریاچه نام اوان (استخر آب) را به خود گرفته است.
دریاچه در فصل های مختلف سال
از آنجایی که دریاچه در ارتفاع بالایی در دامنه کوه خشچال قرار گرفته است، آب و هوای دریاچه در زمستان و پائیز بسیار سرد است به طوری که در زمستان امکان یخ بستن سطح دریاچه وجود دارند و حتی میتوانید روی آن اسکیت سواری کنید. پس به یاد داشته باشید که اگر قصد سفر به دریاچه اوان را در فصل های سرد سال دارید، لباس گرم را نباید فراموش کنید. یکی از زیباترین منظره دریاچه را در فصل پاییز خواهید داشت. زمانی که درختان با رنگ های زیبای پاییزی اطراف دریاچه را پوشانده اند و انعکاس رنگ ها در هوای آفتابی منظره چشم گیری را برای شما به ارمغان می آورد.
البته در فصل تابستان داستان طور دیگری است. در این فصل دمای آب دریاچه برای شنا مناسب است (البته به دلایل رسوبات کف دریاچه و خطرناک بودن آن، شنا در دریاچه توصیه نمی گردد) و علاوه بر آن اگر به قایق سواری علاقه دارید، قایق های پدالی می توانند شما را در روزهای تابستان و بهار پذیرا باشند. درختان سر سبز تابستانی به شما این امکان را می دهند که در دمای گرم شهر، به منطقه ای بروید تا آب و هوای دلنشینش برایتان یک خاطره به یاد ماندنی فراهم کند.
برپایی کمپ
اگر شما آن دسته از گردشگرانی هستید که علاقه به برپایی چادر و شب مانی در نقاط بکر دارید، دریاچه اوان به شما این مژده را می دهد که با خیال راحت در محل امن کنار دریاچه کمپ بزنید و از زیبایی های اطراف لذت ببرید. ضلع جنوبی دریاچه محبوب ترین جا برای این کار به شمار میرود. برای کمپ با خود علاوه بر چادر، کیسه خواب، آب و غذای مورد احتیاج خود را به همراه داشته باشید.
پوشش گیاهی
همانطور که گفتیم در اطراف دریاچه درختان و گیاهان بسیار زیبایی وجود دارند. از جمله آن ها می توان به بید، چنار، تبریزی، سیب، آلبالو، گیلاس، سنجد، فندق و گردو و گیاهای علفی مانند گون، کنگر، شیرین بیان و… اشاره نمود. داخل دریاچه نیز گیاهانی مانند نی بن و گیاهان غوطه ور خوشاب و چنگال آبی وجود دارد که برای پرورش ماهیانی چون اردک ماهی محل مناسبی به شمار میرود.
پرنده نگری
در صورتی که علاقه به تفریح مفرح پرنده نگری دارید، دریاچه اوان می تواند در فصل بهار برای شما مقصد خوبی باشد. به همراه دوربین چشمی خود به آن جا بروید و علاوه بر تماشا منظره ها اطراف و لذت بردن از زیبایی های منطقه، پرنده های زیبایی از جمله زرد پره سر سیاه، لیل، شاهین، کبک، فاخته و سبز قبا را مشاهده کنید.
عکاسی
عکاسان طبیعت همیشه مکان هایی را انتخاب می نمایند که موارد مختلفی از زیبایی را داشته باشد. این موارد شامل بکر بودن منطقه، تمیز بودن محیط، زاویه های متفاوت قابل دسترسی و … می باشند. دریاچه اوان با وجود فاکتورهای بسیار زیادی که دارد یکی از منطقه ها محبوب برای عکاسی است. کوه هایی که اطراف دریاچه را پوشانده اند، درختان و آسمانی که رنگ آبی اش انعکاسی زیبا در دریاچه به وجود می آورند، همه و همه مواردی هستند که دریاچه اوان را یک مقصد محبوب برای عکاسان میکند.
قلعه الموت
یکی از مهمترین جاذبه هایی که در نزدیکی دریاچه اوان خواهید یافت، قلعه الموت است. این قلعه در شمال شرقی روستای گازرخان با ارتفاع تقریبی 2100 متر از سطح دریا واقع شده است. این محل به قلعه حسن صباح نیز معروف است. در اطراف قلعه الموت صخره های سرخ و خاکستری زیبایی وجود دارند که به ابهت منطقه افزوده اند. تنها راه ورود به قلعه الموت، قله ای است که قلعه حسن صباح بر آن قرار گرفته است. طول قلعه حدود 120 متر و عرض آن در نقاط مختلف بین 10 تا 35 متر متغیر می باشد. پیشنهاد میکنیم که اگر قصد بازدید از دریاچه اوان را دارید، تماشا قلعه الموت را از دست ندهید.
منبع: الی گشت